الزام رسانههای صوت و تصویر به اجرای مقررات حفاظت از کودکان

سومین جلسه کمیسیون تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر با حضور آقایان دکتر علی عسگری رئیس سازمان صدا و سیما، حجتالاسلام و مسلمین قمی رییس سازمان تبلیغات اسلامی، شاهآبادی معاون سیما، نوری معاون فضای مجازی صدا و سیما، ابوطالبی عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی، احسان قاضیزاده هاشمی نماینده مجلس، رضا تقی پور نماینده مجلس و عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی، جواد بابایی معاون فضای مجازی دادستانی کل کشور، سرهنگ رجبی سرپرست مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا، امامیان رئیس ساترا و فرهمند معاون تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا یکشنبه ۹ آذر برگزار شد.
رئیس ساترا در ابتدای این جلسه گفت: ما تمرکزمان بر انتشار رسانههای صوت و تصویر فراگیر است و در بخشهای دیگر ورود نمیکنیم.
سید صادق امامیان با اشاره به ادامه مخالفتها و مقاومت دولت در برابر تنظیم گری صدا و سیما افزود: به خاطر ممانعتها جلسهای با حضور مقامات در شورای امنیت ملی در شهریور برگزار شد و این جلسه با ۶ مصوبه در کنار دستور صریح رهبر معظم انقلاب و بخشنامه قوه قضائیه بر تنظیم گری صدا و سیما تاکید کرد.
وی با اشاره به حضور آقای قاضی زاده هاشمی در کمیسیون گفت: اکنون ابزار اعمال مقرراتمان ابزار حدی است و هنوز مجهز به اعمال جرائم اقتصادی برای متخلفان نیستیم که از مجلس میخواهیم در قالب قانون صدا و سیما این ابزار را برای ما تبدیل به قانون کنند.
وی با اشاره به مناقشات مطرح شده برخی رسانهها مبنی بر تغییر در چرخه تولید با تنظیم گری صدا و سیما گفت: ساترا به طور خاص در لایه انتشار فعالیت خواهد داشت و در مقایسهای نه چندان جالب میتوان گفت ما همچون مدیر پخش روی آنتن عمل میکنیم.
امامیان گفت: اینکه این محتوا از کجا آمده حوزه ماموریت ما نیست، اینکه در تولید سریالها با مجوز چه کسی انجام میشود موضوعی نیست که ما بخواهیم به آن وارد شویم. ما تمرکزمان بر انتشار رسانههای صوت و تصویر فراگیر است و در بخشهای دیگر ورود نمیکنیم.
وی در واکنش به اینکه گفته میشود صوت و تصویر فراگیر هنوز تعریف نشده است گفت: این حرف اشتباه است. تعریف صوت و تصویر فراگیر بارها مطرح و در مصوبهها آمده و روی سایتها منتشر شده است و محدوده تنظیم گری ما، رسانههای صوت و تصویر فراگیر است.
در ادامه دکتر علیعسکری رییس سازمان صدا و سیما نیز گفت: برخی میگویند این موضوع صوت و تصویر فراگیر آنقدر بزرگ است که شدنی نیست و دنبال آن هستند که نظام از این موضوع عقب نشینی کند در حالی که اینطور نیست. اگر ما اینترنت را تقسیم بندی کنیم و بگوئیم در هر بخش مسئولیتش با چه کسی است، کار کاملا شدنی است.
همچنین گفتنی است در این جلسه با تصویب سه موضوع زیر موافقت شد:
۱- الزام رسانهها به اخذ موافقتنامه از ʺشورای موافقتنامه کلی انتشارʺ برای محتواهای جدیدالانتشار مطابق دستورالعمل ابلاغی از ساترا.
۲- الزام رسانهها به اصلاح انباره محتوای نمایشی خود وفق فرآیندهای ابلاغی ساترا (پالارشیو).
۳- تصویب مقررات صیانت از کودکان و نوجوانان در رسانههای صوت و تصویر فراگیر.
براساس این مصوبات رسانهها موظفاند پیش از انتشار محتوای نمایشی خود نسبت به اخذ موافقتنامه کلی انتشار اقدام کنند. بررسی پیام، تبلیغات و حامیان مالی تولیدات رسانههای صوت و تصویر فراگیر از موضوعاتی است که در فرآیند صدور موافقت کلی مؤثر هستند.
براساس مصوبه الزام رسانهها به اصلاح انباره محتوای نمایشی خود (پالارشیو) نیز کارگزاری خدمات صوت و تصویر فراگیر دارای مجوز از ساترا موظف به پالایش محتوای نمایشی غیرایرانی رسانهها هستند.
همچنین به منظور پیادهسازی سازوکارهای حمایتی از کودکان و نوجوانان، رسانهها موظفاند فرآیندهای ویژه مندرج در مقررات حمایت از کودکان و نوجوانان را در خدمات خود اعمال کنند. ابزار کنترل والدین، تفکیک دسترسی به محتوای کودک و بزرگسال و ضوابط حاکم بر تبلیغ برای کودکان از مهمترین موارد این مقرره هستند.